Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate/Sanatate

Vlad Voiculescu: Guvernul nu are în plan reducerea veniturilor medicilor în general, a personalului ATI sau a celor care duc acum greul pandemiei. Nici gând – Sanatate

Vlad Voiculescu: Guvernul nu are în plan reducerea veniturilor medicilor în general, a personalului ATI sau a celor care duc acum greul pandemiei. Nici gând – Sanatate

Ministrul sănătății Vlad Voiculescu spune că nu a existat în guvern sau coaliție vreo discuție despre reducerea veniturilor medicilor și că a fost surprins să afle despre aceste „zvonuri împrăștiate de diverse persoane iresponsabile”. El a dat asigurări că Executivul nu are un astfel de plan.
„Am fost astăzi în vizită la un centru de vaccinare și la un spital. Am fost surprins să aflu de zvonurile împrăștiate de diverse persoane iresponsabile că guvernul ar avea în plan reducerea veniturilor medicilor în general, a personalului ATI sau a celor care duc în momentul ăsta greul pandemiei. Nu a fost nicio discuție în guvern sau în coaliție despre așa ceva, iar poziția Ministerului Sănătății vă asigur că este clară: nici gând”, a scris sâmbătă pe Facebook ministrul Vlad Voiculescu.
Sâmbătă, preşedintele Comisiei de ATI din Ministerul Sănătăţii, Dorel Săndesc, a anunţat că, în cazul în care veniturile medicilor vor fi reduse, specialiştii din domeniul Terapiei Intensive vor demisiona în bloc şi se vor constitui în grup sau societate liberală, care va oferi servicii spitalelor, el considerând incalificabil ca în plină criză sanitară clasa politică să atenteze la veniturile personalului medical. La rândul său, managerul Spitalului Găeşti, Laurenţiu Beluşică, a afirmat că scăderea sporurilor va determina migraţia personalului din secţiile COVID, iar interzicerea cumulului pensie – salariu de la stat va avea ca efect disparţia liniilor de gardă.

Discuțiile au apărut după ce ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că a cerut ministerelor să prezinte propria viziune în privinţa salarizării în sistemul public, pornind de la nişte principii. „Noi propunem ca salariul de bază la care să se raporteze majorările sau calculul salariilor să fie de 2.300 de lei, nivelul salariului minim brut pe economie. Dacă sunt sporuri, acestea să nu depăşească mai mult de 20% din nivelul salariului de bază, să fie introduse în grila de salarizare activităţi care în momentul de faţă nu sunt incluse”, a afirmat ea. Plafonarea sporurilor ar afecta mai multe categorii, printre care şi personalul medical.

De asemenea, Ministerul Muncii a pus deja în dezbatere publică proiectul care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat. O astfel de măsură ar afecta însă cadrele didcatice şi medicii, mulţi dintre aceştia lucrând şi după vârsta legală de pensionare, iar ieşirea lor din sistem ar avea consecinţe pe fondul lipsei de personal.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Business

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat.

World

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum.

Business

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione.

Politics

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae.