Connect with us

Hi, what are you looking for?

Breaking News

Google câștigă procesul copyright-ului contra Oracle, după 11 ani de lupte în instanță – IT

Google câștigă procesul copyright-ului contra Oracle, după 11 ani de lupte în instanță – IT

Curtea Supremă a SUA a dat dreptate celor de la Google într-un proces intentat de Oracle, proces care durează de mai bine de zece ani și în care Google este acuzată că ar fi copiat în mod ilegal 11.000 de linii de cod din limbajul de programare Java, integrându-le apoi în sistemul Android. Oracle a cerut inițial daune de 9 miliarde dolari de la Google.

Speța ”Google v. Oracle America, No. 18-956” are ca tema faptul că Google s-a bazat, când a creat Android, pe câteva aspecte din Java, un limbaj de programare ce a intrat în portofoliul Oracle în 2010, odată cu achiziția Sun Microsystems. Oracle a susținut că Google a încălcat drepturile de copyright folosind, părți din Java, fără acordul Oracle. Google a răspuns să accesul neîngrădit la această interfață software este crucial pentru economia inovării.

Cea mai înaltă instanță judiciară americană spune că Google a utilizat într-o manieră legitimă (“fair use”) codul Java în procesul de dezvoltare a sistemului Android. Curtea a dat dreptate Google cu șase voturi favorabile, contra două nefavorabile.

Oracle a cerut inițial daune de 9 miliarde dolari de la Google și două tribunale de primă instanță au dat dreptate celor de la Google, în timp ce o curte federală de apel a dat dreptate iar Oracle în 2018, ceea ce i-a făcut pe cei de la Google să se adreseze Curții Supreme.

Când Curtea Supremă a fost de acord să preia cazul a promis că va răspunde la două întrebări:

Cele 11.000 de linii de cod care sunt în discuție pot intra sub incidența drepturilor de autor?
2. Dacă intră sub incidența acestor drepturi, Google avea dreptul să le utilizeze?

Curtea a răspuns doar la a doua întrebare, dând dreptate Google

Google a spus că decizia de acum este ”o victorie pentru consumatori, pentru interoperabilitate și pentru informatică” și a adăugat că este și o victorie care le va da ”siguranță juridică” viitorilor dezvoltatori.

Oracle s-a declarat dezamăgită de verdict și spune că va crește și mai mult puterea Google, în timp ce va scădea abilitatea altor companii de a concura cu Google.

Surse: Le Monde, New York Times

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Business

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat.

World

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum.

Business

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione.

Politics

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae.