Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate/International

Procesul uciderii lui George Floyd: Un expert afirmă că folosirea forței a fost justificată – International

Procesul uciderii lui George Floyd: Un expert afirmă că folosirea forței a fost justificată – International

Un expert în uzul de forță a declarat în timpul procesului lui Derek Chauvin, polițistul acuzat de uciderea afro-americanului George Floyd în luna mai a anului trecut, că acțiunea ofițerului de a-l ține la pământ a fost „justificată”, relatează MSN.

Barry Brodd, unul dintre martorii convocați de echipa de apărare a lui Chauvin, a declarat că polițistul a acționat într-o manieră „rezonabil de obiectivă”.

Chauvin, un polițist al Departamentului de poliție din Minneapolis demis între timp, a fost pus sub acuzare după ce a îngenuncheat pe gâtul lui George Floyd în luna mai a anului trecut, afro-americanul decedând în timpul arestării.

Imaginile video cu incidentul au declanșat proteste împotriva violenței poliției și de solidaritate cu mișcarea Black Lives Matter din SUA în întreaga lume.

Situația este din nou tensionată în orașul Minneapolis după ce un alt afro-american a fost împușcat mortal de poliție duminica trecută într-o suburbie a orașului aflată la doar 16 kilometri distanță de locul uciderii lui Floyd.

Procesul lui Chauvin a început în data de 29 martie iar marți a fost prima zi în care apărarea și-a prezentat primii martori.

Brodd, un fost ofițer de poliție, a declarat în fața instanței că „amenințarea iminentă” reprezentată de Floyd a fost un factor major în arestarea sa.

„Cred că Derek Chauvin a avut justificare și a acționat într-o manieră rezonabil de obiectivă, urmând regulile departamentului de poliție din Minneapolis și standardele actuale ale forțelor de ordine în interacțiunea sa cu George Floyd”, a declarat Brodd.

„Din punctul de vedere al unui polițist, nu trebuie să aștepți să se întâmple. Trebuie să ai o teamă rezonabilă că cineva te va lovi, înjunghia sau împușca”, a explicat acesta.

„Este ușor să stai într-un birou și să judeci conduita unui ofițer. Este mai dificil însă să te pui în poziția ofițerului pentru a încerca să faci o evaluare asupra a ceea ce simt aceștia, temerile pe care le au, și apoi să faci o determinare”, a mai adăugat Brodd.

Acesta a subliniat și că mulțimea care era în jurul ofițerilor în timpul arestării lui Floyd „reprezenta un risc necunoscut” și că i-a distras atenția lui Chauvin de la Floyd.

Procurorul l-a întrebat însă pe Brodd dacă pericolele asfixierii poziționale – să nu poți respira în anumite poziții – erau bine cunoscute de către ofițeri.

„Ați fi de acord că este un lucru amplu înțeles în rândul forțelor de ordine?”, a întrebat procurorul Steve Schleicher.

„Da”, a răspuns Brodd, confirmând că aceasta nu era o informație nouă.

Un alt martor convocat de apărare a fost Peter Chang, un alt polițist care a ajuns la fața locului în timpul arestării lui Floyd dar nu a fost implicat în aceasta. Imagini surprinse de camera sa de umăr au fost prezentate instanței.

Chang a declarat că mulțimea de persoane aflate la fața locului a fost „foarte agresivă față de ofițeri”.

„V-a îngrijorat în vreun fel acest lucru?”, l-a întrebat unul dintre avocații lui Chauvin. „M-am îngrijorat față de siguranța ofițerilor, da”, a răspuns Chang.

Pe același subiect:

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Business

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat.

World

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum.

Politics

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae.

Business

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione.