Connect with us

Hi, what are you looking for?

Breaking News

Complexul Energetic Oltenia primește un nou ajutor de stat, de 664 milioane de lei, după ce Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență – Energie

Complexul Energetic Oltenia primește un nou ajutor de stat, de 664 milioane de lei, după ce Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență – Energie

​Guvernul a adoptat joi un proiect de OUG privind acordarea unui nou ajutor de stat Complexul Energetic Oltenia. Ministerul Finanțelor va aloca sub forma de grant, la solicitarea Ministerului Energiei, suma de 664,1 milioane lei, în scopul asigurării resurselor necesare acordării ajutorului de stat, Societății Complexul Energetic Oltenia SA. Suma va asigurată de Ministerul Finanțelor fi din venituri rezultate din privatizare, pentru achiziția parțială de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020, informează Ministerul Energiei.

Plata certificatelor de CO2 este parte a Planului de restructurare și neplata acestora conduce la compromiterea planului și reforma în producerea energiei electrice precum și întregul proces de decarbonare și tranziție către neutralitatea climatică.

”Continuăm procesul de restructurare al CEO, iar sumele alocate astăzi vin să confirme faptul că respectăm planul agreat cu Comisia Europeană. CEO este un pilon important al sistemului energetic din țara noastră, dar totodată trebuie să ducem la final planul de restructurare pentru a putea produce energie curată”, a declarat Virgil Popescu ministrul Energiei.

Nu este primul ajutor de stat primit de Complexul Energetic Oltenia. Guvernul a mai acordat CE Oltenia, în februarie 2020, un ajutor de salvare în sumă de 251 milioane de euro, constând într-un aport temporar de lichidități sub formă de împrumut, necesar pentru salvarea companiei aflată în dificultate economico-financiară. Ajutorul a fost autorizat de Comisia Europeană în aceeaşi lună, compania avînd obligația ca, în termen de 6 luni, să prezinte un plan de restructurare sau să ramburseze ajutorul.

România a transmis Comisiei Europene planul de restructurare al societătii, pentru o perioadă de 5 ani. Planul prevede și acordarea unui ajutor de stat pentru restructurare de 1,326 miliarde de euro, în perioada 2021-2025. Guvernul spune că ajutorul aprobat miercuri este parte din ajutorul de restructurare notificat Comisiei pe 4 decembrie. Însă, Comisia Europeană a declașat o investigație aprofundată a ajutorului de stat pe care statul român intenționează să îl acorde Complexului Energetic Oltenia.

Comisia Europeană critică foarte dur România pentru planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, un mamut energetic cu peste 12.000 de angajați care trebuie să renunțe la cărbune, un combustibil extrem de costisitor, în favoarea energiei mai puțin poluante. Compania riscă plata unor penalități de aproape un miliard de euro dacă planul nu este modificat într-o formă pe care Comisia să o agreeze până la finalul lunii aprilie.

Complexul Energetic Oltenia nu dispune de resursele financiare necesare, aflându-se în imposibilitatea de a achiziţiona deficitul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, pentru a asigura necesarul de certificate care să acopere cantitatea totală de emisii de gaze cu efect de seră provenite, în anul 2020.

Fără intervenția statului, CE Oltenia nu își va putea asigura necesarul de lichidităţi pentru achizționarea deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră provenite de la fiecare instalație deținută și pentru restituirea certificatelor aferente cantității de energie electrică produsă, în anul 2020 până la data de 30 aprilie 2021.

De aceea, pentru evitarea aplicării penalității de 100 Euro/tonă de dioxid de carbon echivalent, s-a apreciat ca oportună acordarea ajutorului de stat prevăzut în Planul de restructurare notificat, pentru anul 2021, se arată în motivarea Ordonanței de Ordonanță aprobate miercuri.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Business

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat.

World

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum.

Politics

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae.

Business

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione.