Connect with us

Hi, what are you looking for?

Breaking News

România a atras 3,5 miliarde euro de pe piețele externe de capital la dobânzi de 2% și 2,75% – Finante & Banci

România a atras 3,5 miliarde euro de pe piețele externe de capital la dobânzi de 2% și 2,75% – Finante & Banci

România a împrumutat 3,5 miliarde lei de pe piețele internaționale, fiind vorba de două tranșe pe 12 și 20 de ani. Subscrierea a fost de 10 miliarde euro, prin participarea unui numãr de peste 380 de investitori. De precizat că Ministerul Finanțelor a ieșit pe 7 aprilie pe piețele externe.

„Prin aceastã emisiune, România și-a asigurat o parte importantã din necesarul de finanțare de pe piețele externe aferent anului 2021, consolidând totodatã rezerva în valutã (buffer-ul). Împrumutul contractat va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finanțare determinate de nivelul deficitului bugetar și volumul refinanțãrii datoriei publice, în contextul pandemiei Covid-19″, a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor.

Cele două tranșe:

• 2 miliarde euro cu maturitatea de 12 ani, cu un randament de 2.104% și o ratã de dobândã de 2.000% pe an
• 1.5 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani, cu un randament de 2,773% și o rata de dobândã de 2,750% pe an.

„În cadrul strategiei de execuție a tranzacției, marjele de credit s-au redus pe mãsura creșterii ordinelor de subscriere în cele douã tranșe, înregistrându-se practic în câteva ore o reducere a acestor marje de dobândã cu 30 puncte de bazã fațã de valorile cu care au fost lansate inițial în piațã cele douã tranșe, obținându-se în final pentru ambele maturitãți prime de emisiune de 0 puncte de bazã”, spune Ministerul Finanțelor.

• Din punct de vedere al tipurilor de investitori, pentru ambele tranșe se distinge preponderența investitorilor de tipul “real money”, respectiv fonduri de active administrate privat care au o pondere în cadrul maturitãților de 12 și 20 de ani de 63% și respectiv 62%. Totodatã, bãncile comerciale și private au o alocare de 21% și 17%, fondurile de pensii și companiile de asigurãri au o distribuție de 6% și 13%, iar alte categorii de investitori printre care și instituții oficiale dețin 10% și respectiv 8%.

• În ceea ce privește distribuția geograficã a investitorilor, pentru maturitatea de 12 ani, aceasta a fost urmãtoarea: Marea Britanie și Irlanda 37%, SUA 17%, Germania și Austria 13%, România 6%, Franța 6%, Europa de Sud 6%, restul Europei 6%, CEE (exclusiv România) 5%, Benelux 3% și 1% restul statelor. Pentru maturitatea de 20 ani, distribuția geograficã a investitorilor a fost urmãtoarea: Marea Britanie și Irlanda 45%, SUA 13%, Germania și Austria 12%, România 12%, restul Europei 5%, CEE (exclusiv România) 4%, Franța 3%, Europa de Sud 3%, restul statelor 2% și Benelux 1%.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Business

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat.

World

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum.

Politics

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae.

Business

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione.