Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate/International

Curtea de Conturi Europeană acuză UE că nu scoate suficienți bani din programele spațiale / Concurența cu SUA – International

Curtea de Conturi Europeană acuză UE că nu scoate suficienți bani din programele spațiale / Concurența cu SUA – International

Uniunea Europeană nu își foloseștecum ar trebui potențialul programelor sale spațiale Galileo și Copernicus, a declarat Curtea de Conturi Europeană într-un raport publicat miercuri, potrivit AFP.

Aceste programe „oferă date și servicii valoroase, dar sunt necesare eforturi suplimentare pentru a profita de investițiile considerabile realizate”, care se ridică la aproximativ 18,3 miliarde de euro, a declarat Curtea în acest document.

Copernicus furnizează date din observarea Pământului prin satelit. Galileo este un sistem global de navigație și poziționare prin satelit.

„Din punct de vedere tehnologic, UE a reușit să devină un jucător mondial în serviciile spațiale de observare a Pământului și de navigație radio”, notează Mihails Kozlovs, responsabil pentru acest raport.

Dar „totuși, îi lipsește o abordare cuprinzătoare”, adaugă el. „Sperăm că auditul nostru va marca începutul numărătoarei inverse pentru un nou set de acțiuni care pot ajuta (…) UE să obțină toate beneficiile oferite potențial de aceste resurse.”

Auditorii subliniază „că, atunci când a intrat în funcțiune în 2016, programul Galileo era deja în urmă cu opt ani în spatele proiectului inițial”.

În pofida „progreselor satisfăcătoare” realizate recent „în ceea ce privește comercializarea receptoarelor compatibile cu Galileo” și care permit utilizarea acestuia pe smartphone-uri sau aplicații auto, GPS-ul american, cel mai important sistem din lume, menține „o prezență puternică pe piață”.

Autorii raportului regretă, de asemenea, că experții și oamenii de știință sunt practic singurii care folosesc date din programul Copernicus.

Accesul la aceste date „a fost îmbunătățit, dar diversele platforme care le oferă sunt încă prea numeroase și nu există încă o viziune pe termen lung”, explică autorii săi.

În cele din urmă, Curtea de Conturi Europeană observă că Comisia nu a luat măsurile de reglementare promise pentru a încuraja utilizarea acestor programe.

„Într-un număr mare de domenii relevante, de exemplu transportul rutier și logistica, autoturismele și dronele, regulamentul este incomplet și, în cel mai rău caz, lipsește”, se plânge ea.

Comisia Europeană, Agenția Spațială Europeană (ESA) și alte câteva entități din UE și din afara UE împărtășesc gestionarea programelor spațiale ale Uniunii, în cooperare cu statele membre.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Business

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat.

World

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum.

Politics

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae.

Business

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione.