Connect with us

Hi, what are you looking for?

Breaking News

2020 a fost cel mai cald an în Europa, pe fondul incendiilor din nord și a unei ierni extraordinar de blândă – Terra

2020 a fost cel mai cald an în Europa, pe fondul incendiilor din nord și a unei ierni extraordinar de blândă – Terra

Anul trecut a fost în Europa cel mai cald an de când se fac măsurători meteo, anul fiind marcat de incendiile din nordul extrem, dar și de o iarnă cu temperaturi mult peste medie, arată datele Copernicus Earth. Și 2020 a doborât o mulțime de recorduri de căldură care stăteau în picioare de zeci de ani. în Franța, Rusia, Norvegia, Suedia, Spania sau Germania.

Temperatura medie în Europa a fost anul trecut cu 0,4 grade peste cea din cei mai calzi cinci ani de până acum, toți acești ani fiind din ultimul deceniu. Temperaturile cresc în toate anotimpurile, dar anul trecut, deși vara nu a fost printre cele mai calde din istorie, iarna a fost cea mai caldă, cu 3,4 grade peste media climatologică din ultimii 20 de ani ai secolului trecut. Un exemplu edificator este că în 2 ianuarue 2020 au fost +19 grade în satul Sunndalsora din nordul Norvegiei.

Și toamna a fost una cu temperaturi medii record, iar vara a fost extrem de caldă mai ales în Scandinavia și partea europeaană a Rusiei. Partea arctică a Siberiei s-a confruntat anul trecut cu temperaturi medii cu 4,3 grade mai mari decât media anilor 1981-2000. Chiar dacă nu este un oraș european, merită amintit faptul că într-unul dintre polii mondiali ai frigului, Verhoiansk (Iakuția, Rusia), au fost 38 de grade.

Câteva exemple de anul trecut din Europa: au fost +34 de grade în orașul norvegian Trondheim și 35 de grade în orașul rusesc Kotlas, în timp ce în mai multe locuri din Franța au fost peste +41 de grade, iar la San Sebastian, în Spania, au fost +43 de grade.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Business

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat.

World

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum.

Politics

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae.

Business

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione.