Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate/International

Republica Moldova: Partidele pro-ruse au votat în Parlament schimbarea președintelui Curții Constituționale. Partidul fondat de Maia Sandu cheamă oamenii în stradă – International

Republica Moldova: Partidele pro-ruse au votat în Parlament schimbarea președintelui Curții Constituționale. Partidul fondat de Maia Sandu cheamă oamenii în stradă – International

Majoritatea pro-rusă din Parlamentul Republicii Moldova a votat vineri o hotărâre prin care încetează mandatul de judecătoare a Curții Constituționale al Domnicăi Manole, președinte al instituției. Demersul vine în contextul în care săptămâna trecută Curtea Constituțională a decis că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate. Partidul Acțiune și Solidaritate – fondat de Maia Sandu – cheamă oamenii în stradă pentru apărarea Curții Constituționale, scrie deschide.md.

În 15 aprilie, Curtea Constituțională din Republica Moldova – sesizată de președintele Maia Sandu – a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate.

Răzbunarea PSRM-„Șor”

În acest context, deputații PSRM-„Șor” au votat vineri un proiect de hotărâre prin care au anulat alegerea Domnicăi Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale. Domnica Manole este președintele Curții Constituționale. Parlamentul a votat și o declarație cu privire la uzurparea puterii de către Curtea Constituțională.

Hotărârea a fost votată de 53 de deputați.

Tot vineri, Parlamentul a adoptat o declarație politică prin care a acordat votul de neîncredere pentru trei judecători ai Curții Constituționale – Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca.

De asemenea, majoritatea PSRM-„Șor” a votat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la Curtea Constituțională, pentru un mandat de 6 ani. Hotărârea a fost susținută de 56 de deputați.

Boris Lupașcu este avocat și fost şef de secţie din cadrul Procuraturii Generale. În anul 2019 acesta a candidat pentru funcția de procuror general interimar, scrie deschide.md.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, dar și membrii Consiliului Superior al Magistraturii au refuzat să participe la procedura de depunere a jurămânului de judecător la Curtea Constituțională de către Boris Lupașcu. Astfel, Boris Lupașco a depus jurământul, de la tribuna Parlamentului, în absența Maiei Sandu și a Consiliului Superior al Magistraturii, conform Unimedia.

Partidul fondat de Maia Sandu cheamă oamenii în stradă

Partidul Acțiune și Solidaritate a chemat oamenii în stradă pentru apărarea Curții Constituționale.

Anunțul a fost făcut de către președintele interimar al PAS, Igor Grosu.

“Ați văzut cu toții atacul asupra unuia dintre cei trei judecători. Din informațiile noastre, ei vor continua lucrurile astea în raport și cu ceilalți judecători. Tot astăzi vor încerca să desemneze un judecător al Curții Constituționale. Nu m-aș mira dacă acest judecător ar fi Vasile Bolea. Situația devine tot mai complicată, socialiștii împreună cu Șor și deputații lui Plahotniuc, din informațiile noastre acest trio și-au unit eforturile și au organizat lovitura care o dau astăzi Curții Constituționale”, a declarat Igor Grosu, conform Unimedia.

În acest context, Igor Grosu a făcut un apel către toți cetățenii să vină în fața Curții Constituționale, de la ora 15:00, “pentru a apăra această instituție”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Business

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat.

World

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum.

Business

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione.

Politics

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae.