Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate/Coronavirus

Vaccinul AstraZeneca: Experții OMS cer mai multe date din afara Europei – Coronavirus

Vaccinul AstraZeneca: Experții OMS cer mai multe date din afara Europei – Coronavirus

Experţii în vaccinuri de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au declarat joi că este necesară colectarea mai multor date despre incidenţa cheagurilor sangvine la persoanele care au primit în afara Europei vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca, informează AFP citată de Agerpres.

Grupul Consultativ Strategic de Experţi în Imunizare (SAGE) din cadrul OMS a reformulat recomandările sale de precauţie în ceea ce priveşte utilizarea vaccinului AstraZeneca, ţinând cont de datele despre cheagurile sangvine apărute în Europa. “OMS continuă să susţină concluzia potrivit căreia beneficiile acestor vaccinuri sunt mai mari decât riscurile”, a subliniat organizaţia într-un comunicat.

Pe 7 aprilie, SAGE a anunţat că o legătură între acest vaccin şi cheaguri sangvine este plauzibilă, dar nu confirmată, insistând pe faptul că astfel de cazuri sunt “foarte rare”. Recomandările SAGE au fost actualizate cu ajutorul noilor date furnizate de campaniile de vaccinare aflate în curs de desfăşurare.

Vaccinul AstraZeneca este utilizat în 157 de teritorii, potrivit unei numărători efectuate de AFP. Cele mai multe cazuri de cheaguri sangvine au fost semnalate în Marea Britanie şi în Uniunea Europeană, în timp ce “foarte puţine” au fost raportate în alte ţări, notează specialiştii de la SAGE.

Experţii recomandă ca persoanele care au dezvoltat cheaguri sangvine după prima doză a acestui vaccin să nu mai primească şi doza de rapel. “O estimare a riscului în afara Europei necesită colectarea mai multor date şi realizarea unei analize”, notează aceiaşi experţi în noile lor recomandări.

Vaccinul AstraZeneca alcătuieşte cea mai mare parte din totalul de doze utilizate în cadrul dispozitivului COVAX, ce permite ţărilor sărace să obţină seruri anti-COVID-19 graţie unor fonduri colectate de donatori.

Peste 40,5 milioane de doze de vaccin AstraZeneca au fost expediate până la această dată în 118 teritorii în cadrul programului COVAX. “Ţările ar trebui să ţină cont de situaţia lor epidemiologică, riscurile individuale şi cele de la nivelul populaţiei, disponibilitatea altor vaccinuri şi a altor opţiuni pentru a atenua riscurile”, notează specialiştii din SAGE.

“Raportul beneficiu-risc este cel mai ridicat în grupurile cele mai vârstnice”, precizează autorii raportului, potrivit cărora “nu se ştie până în această zi dacă există un risc de tromboză în urma administrării celei de-a doua doze” a vaccinului AstraZeneca.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Business

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat.

World

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum.

Business

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione.

Politics

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae.