Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate/Meetyourmep

Parlamentul European a ridicat imunitatea unui eurodeputat grec, condamnat la el în țară la aproape 14 ani de închisoare – MEET Your MEP

Parlamentul European a ridicat imunitatea unui eurodeputat grec, condamnat la el în țară la aproape 14 ani de închisoare – MEET Your MEP

Parlamentul European a ridicat imunitatea eurodeputatului elen Ioannis Lagos, fost membru al partidului neonazist Zori Aurii, condamnat în țara sa la 13 ani și opt luni de închisoare pentru ”conducerea unei organizații criminale”, a anunțat marți instituția, potrivit AFP.

Ridicarea imunității a fost decisă cu largă majoritate: 658 de parlamentari europeni s-au pronunțat ”pentru”, 25 ”împotrivă”, iar 10 s-au abținut, prin vot secret, în cadrul sesiunii plenare ce s-a ținut luni seară.

Procedura a fost declanșată la solicitarea autorităților elene, care urmează să emită un mandat european de arestare pe numele lui Ioannis Lagos.

Acesta, în vârstă de 48 de ani, se numără printre cei circa 40 de membri ai Zori Aurii condamnați în luna octombrie a anului trecut, la Atena, după un proces-maraton de cinci ani și jumătate.

O figură principală a Zori Aurii, Ioannis Lagos a fost arestat provizoriu, la fel ca cei din conducerea formațiunii, după moartea în capitala elenă a unui activist antifascist, în septembrie 2013. El a fost eliberat condiționat 18 luni mai târziu, în așteptarea procesului.

Ioannis Lagos a beneficiat de imunitate parlamentară după ce a fost ales, în iulie 2019, în Parlamentul European, pe listele Zori Aurii, formațiune pe care a părăsit-o câteva luni mai târziu pentru a deveni independent.

Șeful Zori Aurii, Nikos Michaloliakos, și majoritatea celor condamnați au fost încarcerați, dar numărul doi din organizație, Christos Pappas, este dat în urmărire.

Amintim că, în luna ianuarie a anului trecut, Ioannis Lagos provocat iritarea autorităților de la Ankara după ce a rupt o imagine a drapelului Turciei în timpul unei sesiuni a Parlamentului European.

Lagos a criticat Turcia, apoi a ridicat şi a rupt o foaie de hârtie pe care era imprimat steagul turc. „Nu faceţi altceva decât să alintaţi Turcia, care ne inundă cu fluxuri neîntrerupte de migranţi. Iar acest drapel turc este înmuiat în sânge. Singurul lucru de făcut este să strigăm “Afară cu turcii!””, a susţinut el

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Business

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat.

World

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum.

Business

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione.

Politics

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae.