Connect with us

Hi, what are you looking for?

Actualitate/International

Scandal în Slovacia după ce directorul unui institut chinez l-a amenințat pe un un expert slovac în probleme legate de China – International

Scandal în Slovacia după ce directorul unui institut chinez l-a amenințat pe un un expert slovac în probleme legate de China – International

Directorul slovac al Institutului Confucius din Bratislava i-a trimis un email amenințător unuia dintre principalii experți din această țară cu privire la China țările asiatice, scriindu-i că ar trebui să se simtă „foarte stresat” când umblă pe stradă, relatează Euractiv.

Matej Šimalčík, directorul executiv al Centrului European pentru Studii Asiatice (CEIAS) a primit mesajul de amenințare la scurt timp după ce instituția pe care o conduce a publicat un raport legat de prezența chineză în universitățile din Slovacia.

„Dormi bine? Ar trebui să fii foarte stresat când umbli pe stradă”, i-a scris Ľuboslav Štora, directorul Institutului Confucius din Bratislava și fost director al filialei locale a companiei chineze de telecomunicații ZTE deținute parțial de guvernul de la Beijing.

În Slovacia funcționează trei Institute Confucius, cel din Bratislava fiind cel mai mare și având cele mai numeroase proiecte și o colaborare strânsă cu China și companii chineze.

Šimalčík a declarat pentru Euractiv că deși emailul nu l-a speriat a fost surprins că acesta a fost trimis direct de către directorul Institutului Confucius din capitala slovacă.

„Este cu siguranță îngrijorător că un asemenea atac a venit din partea unui bărbat care deține o funcție de conducere într-o organizație cvasi de stat chineză care pretinde că este doar o instituție culturală și de educație”, afirmă Šimalčík.

Raportul care a provocat reacția lui Štora a descoperit că 23 de universități de stat din Slovacia și Academia Slovacă de Științe mențin până la 113 legături formale și informale cu universități și entități din China.

Majoritatea acestor legături sunt în domeniul științelor naturale și tehnice.

Institutul Confucius din Bratislava a fost fondat în 2007 în baza unui acord dintre Universitatea Tianjin și Institutul Slovac de Tehnologie din Bratislava (IST).

Potrivit raportului publicat luni, IST are cele mai puternice legături cu China dintre toate instituțiile analizate, colaborând cu entități din această țară în domeniul ingineriei și tehnologiei.

„În Slovacia cooperarea cu entități chineze este marcată de un nivel scăzut de transparență (…) În pofida potențialului transfer de tehnologii de la instituții finanțate public, legile actuale nu obligă entitățile chineze (în special corporațiile) să își dezvăluie proprietarii”.

Un raport publicat anul trecut de agenția slovacă de informații și contrainformații a concluzionat că serviciile de informații chineze operează în Slovacia pentru a încerca să obțină informații din domeniul telecomunicațiilor.

Consiliul de Securitate din această țară a ridicat îngrijorări similare în raportul său anual din 2019.

Directorul Institutului Confucius din Bratislava și-a cerut scuze după ce emailul de amenințare a ajuns în presă, afirmând că „reacția sa absurdă” a fost menită să „scoată în evidență absurditatea raportului” realizat de CEIAS.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Business

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat.

World

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum.

Business

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione.

Politics

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae.