StireNoua.ro

Activitate seismică intensă în Oltenia, după un cutremur cu magnitudinea de 3,6 pe Richter

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), un seism cu magnitudinea de 3,6 pe scara Richter s-a produs sâmbătă seara în județul Gorj din Oltenia.

Conform INCDFP, cutremurul a avut loc la o adâncime de 15 km și a avut următoarele amplasamente apropiate: la 106 km sud-vest de Sibiu, 106 km nord-vest de Craiova, 140 km vest de Piteşti, 164 km sud-est de Timişoara, 182 km sud de Cluj-Napoca, 182 km sud-est de Arad, 200 km vest de Braşov, 214 km est de Belgrad, 219 km est de Zemun şi 226 km nord-est de Nis. Potrivit Agerpres, din momentul producerii cutremurului cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter (ML) din 14 februarie 2023 și până la data de 17 februarie, s-au înregistrat trei replici semnificative cu o magnitudine mai mare de 4 grade. Acestea au avut magnitudini de 4,1 grade (pe 14 februarie 2023, la ora 17:24), la o adâncime de 3,6 km, 4,2 grade (în data de 16 februarie 2023, la ora 3:07, la o adâncime de 10,8 km) și 4,3 grade (pe 17 februarie, la ora 11:11, la o adâncime de 8,7 km).

INCDFP a afirmat că activitatea seismică din zonă este încă intensă și se încadrează în parametrii estimați după un șoc principal. Această activitate seismica va continua timp de aproximativ o lună, iar se așteaptă să se observe o scădere a frecvenței și magnitudinii replicilor, cu toate acestea nu se exclud și posibile replici mai puternice. În plus, toate noile echipamente instalate zilele precedente în zona epicentrală, în localitățile Lelești, Runcu, Peștișani și Bâltișoara din județul Gorj sunt acum operaționale, înregistrând permanent mișcarea solului, iar datele sunt trimise în timp real pentru analiză și procesare către Centrul Național de Date al INCDFP. Prin instalarea acestei aparaturi, capacitatea de detectare a seismelor de magnitudine mică sau foarte mică (microcutremure) a crescut, permitând o localizare mai precisă a acestora, a menționat INCDFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stay Connected
Latest Posts