StireNoua.ro

Declarația lui Viktor Orban despre Europa și Rusia a fost exploatată de propaganda rusă

Premierul ungar, Viktor Orban, a fost acuzat că a alimentat propaganda rusă după ce a afirmat că Europa este într-un război indirect cu Rusia și a criticat sancțiunile economice impuse de UE. Declarația lui Orban vine în contextul tensiunilor crescute între Rusia și Ucraina și a sporirii activității militare rusești în regiunea Mării Negre.

Într-o emisiune de radio din 14 februarie, Orban a spus că “Europa este într-un război indirect cu Rusia”, adăugând că “acesta este un adevăr incomod, dar trebuie să-l spunem”. Premierul ungar a mai spus că UE a făcut o greșeală prin impunerea de sancțiuni economice Rusiei în 2014, după anexarea Crimeei, și a argumentat că acestea au afectat economia ungară.

Afirmațiile lui Orban au fost imediat preluate de mass-media controlată de Kremlin și de agenția de presă rusă Sputnik, care a publicat un articol intitulat “Liderul maghiar a spus că Europa este în război cu Rusia”. Articolul a fost distribuit intens pe rețelele de socializare și a fost preluat de alte publicații pro-ruse din întreaga lume.

Această afirmație a lui Orban a provocat reacții critice din partea unor politicieni și analiști din Ungaria și din alte țări europene. Acestora le-a fost teamă că declarația premierului ungar ar putea să submineze poziția UE în fața Rusiei și să alimenteze propaganda Kremlinului.

Liderul opoziției ungare, Peter Marki-Zay, a criticat declarația lui Orban, spunând că “Viktor Orban nu face altceva decât să dea muniție propagandei rusești”. De asemenea, analistul politic ungur Zoltan Kiszelly a afirmat că declarațiile premierului ungar ar putea să slăbească poziția UE în fața Rusiei.

Reprezentanții guvernului ungar au încercat să minimizeze impactul declarației lui Orban și au negat că premierul ar fi susținut propaganda rusă. Potrivit unui comunicat emis de guvernul ungar, “afirmațiile premierului Orban nu reprezintă poziția oficială a guvernului ungar și nu trebuie interpretate în sensul unei simpatii față de Rusia”.

Ungaria are o relație complicată cu Rusia, fiind considerată o țară pro-rusă în UE. În timpul mandatului lui Orban, Ungaria a fost criticată pentru apropierea de Rusia și a fost sancționată de UE pentru încălcarea valorilor democratice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Stay Connected
Latest Posts