Site icon Stire Noua

Rusia, acuzată că aproape a atacat o centrală nucleară din Ucraina cu două rachete de croazieră

Rusia a fost la un pas de a provoca un dezastru nuclear, după ce două rachete de croazieră rusești au fost detectate zburând “periculos de aproape” de o centrală nucleară din regiunea Mikolaiv, la circa 130 de kilometri nord de coasta ucraineană a Mării Negre. Potrivit autorităților ucrainene, patru rachete Kalibr au fost lansate din Marea Neagră, iar două dintre ele au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană.

Energoatom, operatorul centralii nucleare din Mikolaiv, a emis o declarație în care a avertizat asupra pericolului iminent de a lovi reactorul, cu posibile consecințe dezastruoase. De asemenea, compania a acuzat Federația Rusă de a fi comis un “act de terorism nuclear”, care amenință securitatea întregii lumi.

Energoatom a făcut un apel la Autoritatea Internațională pentru Energie Atomică pentru a lua toate măsurile necesare pentru a stopa terorismul nuclear rusesc și a institui o zonă de interdicție aeriană deasupra tuturor instalațiilor nucleare din Ucraina.

Incidentul a atras atenția comunității internaționale și a stârnit îngrijorare cu privire la stabilitatea relațiilor dintre Ucraina și Rusia. Oficialii militari ucraineni au afirmat că incidentul este o dovadă a agresivității Rusiei și a dorinței sale de a destabiliza regiunea. În contextul tensiunilor crescânde, mulți se tem că un conflict armat ar putea fi inevitabil.

Între timp, Rusia a negat acuzațiile și a susținut că nu are intenția de a comite acte de agresiune împotriva Ucrainei sau altor țări. Cu toate acestea, comunitatea internațională rămâne îngrijorată de creșterea tensiunilor dintre cele două țări și de posibilele implicații ale unui conflict în regiunea Mării Negre.

Exit mobile version